Zelf vogelhuisje maken

Ben je op zoek naar een leuke activiteit met een mooi en nuttig resultaat? Probeer dan eens zelf een vogelhuisje te maken.

Wat heb je nodig?

Om te beginnen heb je plankjes hout nodig, een zaag, een potlood, houtlijm of schroeven (of beide), een schroefboormachine (als je schroeven gebruikt) en een lineaal of meetlat.

Hoe ga je te werk?

Om zelf een vogelhuisje te maken bepaal je eerst de maat van het huisje, kijk wat het beste bij je tuin past en wat voor soort vogels er rond je huis vliegen. Teken alle plankjes uit en begin met zagen, je hebt nodig: een bodem, vier muren, een dak (of twee plankjes voor een puntdak). Zaag een rond gat in het plankje dat de voorste muur zal worden. Lijm of schroef alle plankjes aan elkaar. Als je houtlijm gebruikt is het belangrijk om te droogtijd die op de verpakking staat te respecteren zodat je vogelhuisje stevig zal zijn.

De afwerking

Je kunt je zelfgemaakte vogelhuisje simpelweg schilderen, lakken of pimpen met kralen en andere versiersels. Na het versieren kun je het vogelhuisje op een paal bevestigen, in een boom hangen door middel van een touwtje of aan je huis hangen met een haakje.